SD – pojmy

Dnes jsem připravila takovou směs, v článku najdete například charakteristiku fetišismu a s ním souvisejících podskupin, pravdivý příklad nekrofilie, atd.


Nekrofilie

Termín nekrofilie označuje deviaci, jež se projevuje sexuálním zájmem o mrtvoly. Název vznikl jako složenina dvou starořeckých slov – nekrós (mrtvý) a filif (láska k něčemu), a znamená totéž co katasexualita.

Při svém brouzdání jsem narazila na zajímavý rozhovor s nekrofilní ženou, takže pokud si chcete udělat bližší představu, doporučuju…

http://www.zivel.cz/toWIN.enpraxe/article.php?id=388

Dalším významem tohoto slova je podle E. Fromma protiklad činorodého přístupu k životu, který nastává, když je porušená biofilie (láska k životu). Nekrofil podle něj miluje vše neživé a mechanické, a samotná nekrofilie se projevuje nadšením z ničení životního prostředí a vražd.

Nekromanie

Posedlost, touha po pohlavním zohavování mrtvých těl. (Pozor, ne Nekromantie, což je označení starověké komunikace s mrtvými).

Někde se uvádí, že názvy nekrofilie a nekromantie znamenají totéž, ale jelikož jsem našla i jiný názor, píšu sem možnost rozdílného významu.

Fetišismus

Ve významu sexuálních deviací se jedná o úchylku, při které člověk využívá neživé předměty jako podněty pro sexuální uspokojení nebo pro zvýšení sexuálního prožitku. Mezi fetišistické zaměření se proto může řadit i zoofilie, nekrofilie atd., protože ve všech těchto případech je běžný sexuální cíl nahrazen fetišem. Nemusí se tedy jednat pouze o věci, ale třeba o určité části těla (s tím souvisí níže uvedené parcialismus, který se někdy bere jako součást fetišismu).

Typickým a snad nejvíc uváděným příkladem je spodní prádlo, ale fetišem můžou být i boty, latex, igelit, kůže, atd.

Každý člověk vlastní nějaké své oblíbené věci, ale fetišistou se stává až v okamžiku, kdy převládnou nad běžným sexuálním cílem a on se bez nich nedokáže sexuálně uspokojit.

Parcialismus

Deviace, kdy jedinec není sexuálně zaměřen na celou bytost, ale pouze na její tělo nebo jeho část. Parciální zaměření na dospělé tělo nebo genitálie se za úchylku nepovažuje. Slovo vzniklo od latinského pars (část).

Pro příklad, podle názoru W. Stekela pod parcialismus patří téměř všechny formy fetišismu a projevy této úchylky záleží na tzv. parciálních pudech, což je termín zavedený Z. Freudem, vycházející z toho, že sexualita se skládá z řady složek působících už od narození, které se v jeden celek spojují až v pubertě.

Prvním pudem je pud polymorfní (citlivost celého těla), dál orální a nakonec anální. Tyto tři stupně se potom spojí ve čtvrtý, a pokud v něm jeden z prvních tří převažuje, dochází ke stavu, který Stekel označuje patrialismem. (Velmi jednoduše řečeno…)

Retifismus

Další z podskupin fetišismu, kdy jako předmět uspokojení slouží ženské boty.

Autofetišismus

Úchylka, která spočívá v chorobném zbožňování vlastního těla.

 

Deviace ve slashi:

Z výše uvedených úchylek jsem ve fanfiction na nekrofilii narazila výjimečně, ve spojitosti s mrtvým tělem často najdeme truchlení a touhu po pomstě, deviaci však málokdy.
Fetišismus už je častější, předmětem bývají např. vlasy nebo už zmíněné prádlo, opět velice často jako vzpomínku na mrtvého člověka, který je fetišem připomínán.

Autor: Lien Sirael

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-) 
:whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)  :lol:  :flower:  :love: 
:-?  :o  :p