SD – BSDM

Tématem pro tento článek měl být původně sadomasochismus jako parafilie, pokračování článku minulého. Jenže, SM sice mezi úchylky z klinického pohledu spadá taky, ale mnohem rozšířenější názor je ten, že mezi masochismem a sadismem na jedné straně a SM na straně druhé je dost podstatný rozdíl – zatímco u S a M se o parafilie jedná, SM nemá s duševně nemocnými lidmi co dělat. Tak jsem poprosila o pomoc Swa a ona pro Pentagram napsala tenhle článek.


BDSM – Hra s tělem i duší nebo životní styl?

Milí drazí HáSeSáci, nedalo mi to a ve spolupráci s Lienelle bych ráda přispěla i svou troškou do kotle. Navázala bych na její téma o deviacích.

Někteří z vás se již se zkratkou BDSM setkali, jiní ne. Takže co to vlastně je. BD znamená bondage (svazování) a disciplínu. Do této kategorie spadají praktiky spojené s výcvikem, získáváním nových vzorů chování, poutáním, svazováním a jiným omezením pohybu (klec). Dále zkratka SM (sadismus, masochismus) jako nejtvrdší kategorie BDSM. Jedná se o působení psychické či fyzické bolesti nebo strádání v předem dohodnutém rozsahu. Aktéři nejsou psychicky narušení jedinci, hra je předem dohodnutá a na smluvené znamení končí. A konečně D/s, což je Dominance a submisivita. Jedná se o nadvládu jednoho jedince (Dominanta) nad druhým (submisivním). D/s je taková „hra s duší“. Přesahuje rámec běžného života a vytváří se velmi silný vztah mezi partnery. Běžné jsou projevy úcty a pokory v soukromí při postelových hrátkách, rovnocennost na veřejnosti. V BDSM světě se DOM a sub rozlišují v psaném textu velikostí písmen.

Za hlavní „pilíře“ BDSM jsou považovány tzv. SSC (Safe, Sane, Consensual). Aktivity musí být naprosto bezpečné, nesmí způsobit tělesné poškození, trvalé následky a hlavně neohrozit život. Všechny praktiky provozují jen duševně zdraví jedinci, po domluvě a oboustranném souhlasu. Nesmí dojít ani k duševní újmě, proto je třeba být opatrný na praktiky typu simulované únosy. Nesmějí se překračovat dohodnuté limity ani vynucovat praktiky. Všechny praktiky se konají pouze za souhlasu všech zúčastněných a jsou předem dohodnuté. Poslední pravidlo bývá, bohužel, často porušováno. Tito lidé ale bývají z BDSM komunity brzy vyloučeni.

Dom=Top=Master=Madam=Pán=Paní..atd. je tedy osoba nadřízená. Sub=bottom=otrok..atd. osoba podřízená. Mužská dominance se nazývá maledom, ženská femdom, lidé DOM a sub „zároveň“ v jedné osobě jsou nazývání jako tzv. switch. Vanilla (vanilka) je člověk provozující běžný sex nebo erot. prvky bez prvků BDSM. Bývá často terčem vtipů. Safeword=stopka je slovo nebo znamení, které si jedinci domluví před začátkem „akce“. Pro případ, že by bolest byla nesnesitelná (k tomu by nemělo dojít) nebo nastal zdravotní či jiný problém. Metakonsensus znamená vzdání se „stopky“ a práva zasahovat do děje. Limity jsou hranice, které jedinec není schopen překročit, krajní mez. Zahrnují i odmítané praktiky. Jejich překročení znamená porušení bezpečnosti a pilířů BDSM. Spanking pochází z angl. „plácání“, ve volném překladu zahrnuje různé výprasky. Spanking bývá spojen i s polohovými tresty nebo tzv. trestnou lavicí. K výpraskům se používají rákosky (bambus, ratan), vařečky, důtky, plácačky, biče… co komu padne do ruky. Bondage zase svazování a omezení hybnosti, zvláštní kategorií je mumifikace. Může to být forma trestu nebo odměny. Při svazování je možnost osobu naprosto znehybnit, svázat do kozelce, zavěsit nebo povázat, ale pohybová aktivita zůstane neomezena. Oblíbené jsou artbondage.

Dalším zajímavým pojmem jsou „Edge play“= „hry na hraně“, kdy jedinec svěří svůj život do rukou toho druhého. Jedná se o hry na hranici limitů všech zúčastněných. Patří sem metakonsensus, kontrola dechu, psychodominance (ve „vanilkových“ vztazích je běžná u domácího násilí), simulovaná znásilnění a únosy, atd. Tyto hry mohou způsobit šok i vážně poškodit zdraví. Neměli by je praktikovat nezkušení jedinci (kteří je ovšem praktikují s oblibou), bezpečné totiž nejsou ani pro ty zkušené.

Za hlavního představitele BDSM směru je považován Donatien Alphonse Francois deSade, praktický příklad si z však něj ani z jeho knih nikdo nebere. Pocházel ze šlechtického rodu, byl představitelem libertinismu. Byl odsouzen za travičství a sodomii, uvězněn v Bastile (pokusil se o útěk), pak převezen do blázince v Charentonu, kde pobýval s přestávkami cca 30let a nakonec tam i zemřel (doporučuji film Quills). V blázinci napsal známé tituly Justina čili prokletí ctností a Julietta čili slasti neřestí. V Bastile napsal svou asi nejznámější knihu 120 dnů Sodomy. Pokud si chcete přečíst ještě něco, byl to plodný autor a zanechal nám i Kruté mortality, Filosofii v budoáru a Zločiny lásky. Justinu a Juliettu mohu zájemcům poskytnout. 120 dnů Sodomy zpracoval Pier Paolo Passolini ve svém filmu Saló aneb 120 dní Sodomy jako parafrázi na fašistickou Itálii a 2WW.

Má-li někdo zájem v tomto tématu pokračovat, ráda si pro vás opět najdu chvilku a něco sepíšu.

S pozdravem, Swa.

S a M ve slashi:

Sadismus se v povídkách (a to nejen ve slashových) vyskytuje velmi často, a to v místech, kde se popisuje nadšení Smrtijedů a především Pána zla v mučení a týrání. V definici sadismu se sice o kouzlech nemluví, ale záliba ve způsobování bolesti to je také. Takže pokud se zaměříme na sadismus jako na sklon ke krutosti a ne jako součást sexu, příkladů se vyskytuje spousty. Stejně tak narazíme na pseudopedagogický sadismus, například při popisu výcviku nových Smrtijedů, se kterými se lord Voldemort obvykle nemazlí. Prvky sadismu jako krutosti, tentokrát však smísené s láskou, najdeme i v některých povídkách s párem Severus a Sirius, protože Siriusova úporná snaha a Severusův úporný odpor běžně vedou k tomu, že Sirius prostě ztratí nervy…

Pokud v úvodu povídky narazíme na zařazení mezi S/M, myslí se tím, že součástí děje je erotická scéna (případně scény) s fyzickou bolestí. Častým párem bývá Severus a Lucius, narazila jsem však i na Severuse s Dracem a určitě by se jich našlo mnohem více.

Od příštího článku už budu pokračovat normálně a vrátím se k parafiliím, můžete se těšit například na fetišismus, parcialismus či nekrofilii.

Lienelle

Autor: Lien Sirael

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-) 
:whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)  :lol:  :flower:  :love: 
:-?  :o  :p