SD – Zoofilie

Tématem dnešního článku je parafilie zvaná zoofilie, dozvíte se např. rozdíly mezi používanými pojmy, spojistosti s mytologií a církví, několik procentuálních příkladů a mnoho dalšího…
Zoofilie

Psychiatrickým pojmem zoofilie rozumíme druh sexuální deviace, projevující se tím, že u člověka převažuje erotická reaktivita vůči zvířatům. Název pochází ze spojení řeckých slov zoon (neboli živočich) a filia (láska, přátelství), byl zaveden Richardem von Kraft-Ebbingem, který ho používal hlavně ve spise Psychopathia sexualis, vydaném v roce 1886. Pojmy zoosexualita a zoosexuál (ve významu emocionálního a/nebo sexuálního zaměření na zvířata) byly zavedeny roku 1980 . Lidem se silným vztahem ke zvířatům, jenž v nich ale nevzbuzují touhu, se říká „nesexuální“ či citoví zoofilové.

Zoofoilie se někdy pojí se sadismem, ale vyskytuje se i zároveň s masochismem, fetišismem, nekrofilií či pojídáním objektů sexu. Pro diagnózu zoofilie je velmi podstatná preference zvířete jako sexuálního objektu, k fyzickým sexuálním aktivitám dojít může, ale nemusí. K zoofilii se řadí i takzvaný zvířecí fetišismus, což je sexuální fixace na zvířata (obecně či druhově) nebo na určité zvíře (konkrétní jedinec). V tomto případě nemusí být zvíře při pohlavním aktu přítomno. Člověku stačí fotografie, jeho srst, drápy nebo parohy, někdy dokonce jen předměty se zvířetem spojené, například uzda, houně, sedlo, vodítko, obojek či bičík (přičemž nikoliv jako pouhé sexuální pomůcky).

Jedním z důvodů, proč zoofilie není zapsána v DSM (americký Diagnostický a Statický Manuál) ani v Mezinárodní klasifikaci nemocí je ten, že se zatím nezjistilo, jestli zoofilie jako spousta dalších „nenormálností“ existuje jako vrozený sklon, nebo jestli si člověk tuhle preferenci určuje během života (a pokud ano, čím je to ovlivněno). Všeobecný názor ale je, že zoofilie se projevuje zvlášť u osob, které byly dlouhou dobu odloučeny od společnosti.
Někteří známí odborníci ale předpokládají, že zoofilní chování je jev mnohem rozšířenější než zoofilní orientace (bestialita – viz níže). Proto ty projevy zoofilie, které sexuální aktivity nezahrnují, se za příznaky deviace nepovažují.

Podle výzkumů Dr. Alfreda Kinseyho zažilo jednorázovou zkušenost se zvířaty 8% mužů a 5% žen. Dále byla zhruba u 20% lidí zjištěna sexuální fantazie. Mezi obyvateli venkova a majiteli farem se sexuální aktivity se zvířaty vyskytovaly u 40-50%. Výzkumníci v oblasti sexuologie odhadují, že např. jen v Německu ročně přišlo při přepjatých sexuálních praktikách až 500 000 zvířat o život. Studie Federal Buero of Investigation (FBI) také ukázaly, že 80 % vrahů žen a násilníků mělo před spácháním zločinu nebo souběžně s ním sex se zvířaty.

Záznamy o zoofilii můžeme najít nejen v běžném životě, ale také ve spoustě bájí a legend. Starověká mytologie je totiž plná příběhů o styku bohů v lidské podobě se zvířaty či o styku bohů v podobě zvířecí s lidmi. Mezi ty nejznámější patří báj o krásné spartanské královně Ledě, do které se zamiloval sám Zeus, nejvyšší z bohů, a navštěvoval ji v podobě labutě. Když jednoho dne Leda spatřila, jak nevinnou labuť pronásleduje orel, nabídla jí jako úkryt své lůno (a později se jí narodily dvě děti…).
Z náboženského významu sexuálního aktu se zvířetem vycházela v praxi často provozovaná chrámová zoofilie s posvátnými zvířaty, například s uctívaným hadem, kozlem či bílou klisnou. V pozdější době byla však zoofilie církví spolu s homosexualitou, nekrofilií (i masturbací) atd. označena za sodomii a brána jako jeden z příznaků čarodějnictví. Zákon přijatý Karlem V. v roce 1532 sice některé druhy sodomie odtrestnil, ale za zoofilii a homoxesualitu se trest smrti uplatňoval dál. A jelikož platilo, že kriminalizována může být vlastně jakákoli „mimomanželská sexuální aktivita“… Docházelo i k případům, kdy byl odsouzený upálen na hranici i s dotyčným zvířetem.

Zoofilie jako taková u nás není klasifikovaná jako trestný čin, spadá pod týrání zvířat. Pohlavní styk se zvířetem už ale stíhán být může, stejně jako výroba a distribuce zoofilní pornografie.

Dříve používané termíny: bestiosexualita, zooerastie, bestialita, sodomie a bestiofilie

Pokud rozlišujeme zoofilní chování a zoofilní praktiky, pro samotné sexuální aktivity se používají zmíněné názvy bestiofilie a bestialita, zatímco orientace na zvířata se označuje jako zoosexualita. I slovo zoofilie může mít dva významy – láska ke zvířatům a sexuální deviace.

Formikofilie: výraz označující erotickou preferenci malých živočichů, např. šneky, žáby, atd.; slovo odvozeno z latinského formica, což znamená mravenec

Autor: Lien Sirael

4 komentáře u „SD – Zoofilie

  1. V Spisskej Novej Vsi baca zjistil ze sa mu okolo oviec a baranov potlka akisi mlady chalan s plnofusom tak sa isiel pozriet blizsie a oci mu skoro s uzasom vypadli ten chalan mal stiahnute svoje nohavice klacal nad beranom a uspokojoval sa bol ako v tranzu uplne bol zafixovany na masturbacnu suloz s baranom pozeral sa niekde do prazdna a zatvaral oci ako mu masturbacna suloz s baranom robila dobre prozival to skutocne naplno naraz ucitil ze to nanho uz ide citil bliziace sa semeno naraz to bolo tu a poriadno sa vystriekaval do barana v obrovskej extatickej krci myslim ze sa do barana z toho aj pomocil Baca zobral remen a docela dost poriadno vytrepol chalanovi zadnicu chalan dostal skutocne poriadny narez za to ze bacovi mydlil jeho barana stalo sa to v auguste tohto roku na luke Policia chalana zajistila a ten vsetko priznal zjistilo sa ze ma zoofiliu a je mentalne zaostaly zo susednej dediny

  2. A to ti tak detailně vyprávěl ten bača anebo ten chalan? Anebo jak to tedy je? B-) A nepochopila jsem, Viléme, proč jsi to psal slovensky. Máš tam chyb jako ovcí v košiari. :mail:

  3. A začínalo to jako docela dobrej vtip… nicméně je pro všechny určitě hodně překvapivý zjistění, že dotyčný není tak úplně v cajku… B-)

  4. No vypraval mi to ten chalan ked som sa s nim stretol porospraval mi ze si to poriadne uzil aj ze sa nanho pozerali akysi mladi chalani oni Michala dobre poznaju je ich dobry kamarat chalani sa s nim dlho kamaratia ziskal si u svojich kamaratov docela dost velky obdiv a uznanie Ale poviem Vam o sebe ja som eunochoid cize nie som pohlavne vyspelym muzom zavidim mladym ludom mladost aj sex ze si mozu sex uzivat ja bohuzial nie Bol som na Michala tedy Miska velmi nahnevany pretoze je mlady a ja uz mam 62 rokov som plesnivucky skaredy dedo uz len co je pre mna ? Katafalk rakva a hrob nic uz viac zivot sa mi dost docela rychlo blizi ku koncu Volam sa Vilino Dilino som z Centra socialnych sluzieb Hrabyne na Opavsku na Severnej Morave Moravsko Slezsko

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-) 
:whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)  :lol:  :flower:  :love: 
:-?  :o  :p