Adventní kalendář – 16.12.2013

200810302323_16bPohádkové drabble: O Zlatovláskovi

Autor: Golux

Byl jednou jeden krásný princ, který se jmenoval Zlatovlásek. Byl bohatý, mocný, měl krásné modré oči a dlouhé světlé vlasy, které vypadaly, jako by byly zlaté. A protože byl tak krásný, byl také velmi pyšný.

Když přišel čas a Zlatovlásek usoudil, že by se mohl oženit, nechtěl si samozřejmě vzít žádnou obyčejnou princeznu. Dlouho uvažoval nad tím, jaká by měla jeho budoucí manželka a královna být. Myslel si: „Nemusí být moc krásná, rozhodně nesmí být krásnější než já. Odváděla by pozornost. Také nesmí být příliš chytrá; ostatní by ji poslouchali a nedívali by se na mě. Také by měla být skromná, aby mi nerozházela celý majetek.“

Nakonec vzal třikrát sto zlatých dukátů a poslal je třem nejbližším princeznám, aby je podle své nejlepší úvahy investovaly, a poslaly mu věci, které za ně pořídily.

Za několik dní přijel kočár od první princezny. Byly v něm nádherné šperky, honosné šaty a drahé parfémy. K nákladu byl přiložen dopis:

„Drahý Zlatovlásku. Tyto krásné věci jsem si koupila, abych byla pro tebe ta nejkrásnější na světě.“

Za dalších pár dní dorazil kočár od druhé princezny. Bylo v něm oblečení na hon, pušky s pažbami vykládanými slonovinou, zlaté poháry a drahá vína. K tomuto nákladu byl přiložen dopis:

„Můj nejmilejší Zlatovlásku. Tyto krásné věci jsem ti nakoupila, abys věděl, že budu mít stále na mysli jen tvé blaho.“

Naposledy dorazil kočár od třetí princezny. Sluha předal Zlatovláskovi tři nadité měšce a dopis s tímto zněním:

„Milý Zlatovlásku. Peníze, které jsi mi poslal, jsem investovala do cenných papírů a zahrála jsem si na královské burze. Posílám ti tři sta zlatých dukátů, které jsem takto získala.“

Zlatovlásek opravdu nevěděl, pro kterou princeznu se rozhodnout, a proto jim vzkázal, ať přijedou osobně.

Princezny s velkou slávou přijely a všechny vešly do velké síně, kde seděl Zlatovlásek na trůně. Když princezny vešly, vstal a všechny je radostně přivítal. Potom si je pozorně prohlédl a řekl té s největšími ňadry: „Ty budeš moje žena“.

A tak se Zlatovlásek oženil a spolu s princeznou žili šťastně až do smrti.

 

200810291206_16

 

 

3 komentáře u „Adventní kalendář – 16.12.2013

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-) 
:whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)  :lol:  :flower:  :love: 
:-?  :o  :p