Grimm

Měli jste jako malí rádi pohádky? Pak se vám Grimm bude líbit. Kouzelného hodného dědečka ale nečekejte.

Přiznám se, že pohádky bratří Grimmů na mě vždycky působily spíše jako horory než něco, co byste svým dětem četli před spaním. A seriál Grimm se vrací k oné temné stránce. Docela nenásilným způsobem kombinuje pohádkovou předlohu s v podstatě klasickou kriminálkou zasazenou do moderní doby odehrávající se v americkém Portlandu.

(Pozor, možný spoiler)

Mladý detektiv Nick Burkhardt je ústředním hrdinou série a jak to tak bývá, je nadán speciální schopností, má za sebou krušné dětství s nepříjemnostmi v podobě záhadného úmrtí rodičů v minulosti, krásnou a zvířátka milující přítelkyni Juliette v přítomnosti, v práci je oblíbený a úspěšný, spolehlivý parťák mu vždy kryje záda… a přesto to hned v prvním díle vypadá, že se nám náš rytíř zbláznil. To se u něj projeví právě ona zvláštní schopnost. Zároveň se u něj doma objeví tetička s přívěsem plným zvláštního haraburdí, což se později ukáže jako nepostradatelné. To haraburdí, tetičky si moc dlouho neužijeme. A co že je onou schopností našeho policisty? Je Grimmem, který je schopen vidět pohádkové bytosti žijící mezi obyčejnými smrtelníky. Bytosti, které vám spíše než že splní tři přání raději ukousnou hlavu. Obzvlášť když ji máte v červené kapuci („Babičko, proč máš tak velké zuby?“).

Sympatické na seriálu je, že Nick není hned od první epizody typickým americkým hrdinou typu Brouka Pytlíka kříženého s Rambem. Naopak se projeví jako docela normálně uvažující (och, jak osvěžující po některých seriálech) a i přesto, že zjistí svou rodinnou anamnézu grimma chránícího normálni lidi před příšerami tam venku, dokáže se s jednou z nich spřátelit. Ono kdo by odolal samotářskému chlapíkovi, který cvičí jógu, hraje na čelo, je zapřísáhlým vegetariánem a živí se opravou hodin. Zní to možná sucharsky, ale Monroe je tahounem seriálu, bez jeho hlášek by to celé bylo vlastně docela… nudné. A pak, je v něm víc, než se zdá…Obdivovatelky osvalených vlkodlaků budou zklamané, ale tenhle Blutbad (z německého překladu doslova „krvavá koupel“) má prostě styl, i když možná trochu nemoderní. A kdo si libuje v tajemných a aristokratických vůdcovských typech, nechť se zaměří na kapitána Portland PD Renarda, v něm je taky víc, než by se zdálo.

Nečekejte nic strhujícího, megakoulervoucího, ale jako letní oddechovka, když je venku vedro na zdechnutí, se to dá zkouknout.

Nezbývá než dodat, že natočená je 1. série a natáčet se bude dál.

Obsazení:

  • Nick Burkhardt – David Giuntoli
  • Monroe – Silas Weir Mirchell
  • Juliette Silverton – Bitsie Tulloch
  • Hank Griffin – Russel Hornsby
  • Sean Renard – Sasha Roiz

Hodnocení 65%

+

  • námět
  • vcelku sympatické postavy – není chuť je zaškrtit po deseti minutách na obrazovce
  • obsazení – „neprovařené xichty “ z jiných seriálů (alespoň pro mě)
  • i když nejste zrovna seriálový maniak, můžetete se kouknout, díly mají víceméně pokaždé samostanou zápletku a není nutností vědět všechny podrobnosti z předchozího děje (i když je to samozřejmě lepší)
  • policisté v tomto seriálu žádají o posily(!!!)…

 –

  • …ačkoliv posily standardně dorazí až po akci.
  • zpracování příšer s omezeným rozpočtem a vůbec pojetí jejich výtvarného zobrazení mi nesedí
  • občasné předvídatelné a schématické chování postav (dobroXzlo)
  • pro ne-němčináře můžou být názvy příšer a vůbec celé názvosloví světa Grimmů unavující/matoucí
  • díky absenci větší provázanosti dílů může být celé pozadí zmatené (kdo, proti komu, proč…)

 

Grimm TV Series 2011 Trailer

Odkazy:

http://www.imdb.com/title/tt1830617/

http://www.edna.cz/grimm/

———————-

Pozn.pod čarou: američtí scénáristé využívající ve scénáři i jiné jazyky než aj by si měli najmout korektora a hercům pomoci i s výslovností. Občas je to úlet v některých seriálech to poslouchat.

10 komentářů u „Grimm

  1. Jak už sem říkala na chatboxu – skvěle a výstižně napsaný, jen sem se zasekla v půlce série páč mi to pak přišlo už né moc záživný a hlavní hrdina chvílama takovej…nezajímavej. Ale to spíš že sem od toho čekala já se svým zaměřením větší akčňárnu.

    A je fakt, že Monroe je skvělej! S tím hercem sem dost bojovala, jak ho znám z Prison Breaku tak sem měla problém ho brat jinak, ale myslím, že se nakonec i podařilo.

  2. jo, já jsem koukala, že hrál v PB, tak jsem si hned vzpomněla na tebe:D
    hih vidíš a mi třeba tohle přijde akčnější než alternativa OuaT…tam se to vleče teda ještě víc…jsem se pustila do těch “pohádkových” věcí…a tam mi teda trošku vadí ta přílišná Disneyovost…a až na tu zlou královnu/starostku dost nic moc obsazení….joo..akorát Robert Carlyle co by Rampelník, ten je skvělý…ten držel i Stargate Universe nad vodou…

  3. ale je fakt, jak nad tím uvažuju, že mě Nick taky přišel ze začátku takový jako…sladoučký nijaký klaďas…ale postupně jsem si na něj zvykla..a až mi přestalo vadit, že není nijak průbojný, na hlavní postavu…

  4. Skvěle napsaný článek :) už se na ně chystáám! akorát ještě nevím kdy :scratch: jsem si už tak nějak zvykla, že dokážu předvídat děj..a hlavně padouchy:D když vidím známý xicht, tak je mně jasný, že tam bude nějak tajtrlíkovat :wacko:

  5. díky. No, předvídání děje v tomhle případě jde tak nějak automaticky:D ale ono to zas nevadí, to by asi člověk nemoh koukat na nic :lol: a padouši jsou daní od startu, tak to je pak fuk už tím tuplem :D

  6. Tak Once upon a time JE pohádka, dost šnekovitá. Ale těším se na další sérku, páč by mohla být zajímavá. V tomhle bylo díky těm zbraním a tak víc k očekávání akce a drámo, což tam jako je, ale žádný přehnaný masakry no. V Once..je to furt jenom bla bla bláááá…v dobrým ;o) ale víceméně se tam jenom kecá a chodí okolo – a Charmingovi bych rozbila nejrači držku!

  7. Fakt pěkně napsaný článek. Jako že nemám moc času koukat na seriály, tento mě docela láká.

  8. jj, Once je pohádka a vleče se..a taky konečně nějaký seriál, který není postavený jen na prvoplánovém odstřílení všech postav B-) taky se těším na druhou serku:) jsem zvědavá, co to na ně zase kdo vymyslel :good:

  9. Tenhle seriál je nejlepší co jsem kdy.viděla je užasny a hlavně tohle se moc nikde nevidí ty přišerky jsou užasny . Nick je ižasny a ten film prostě zaujme. je to napinabe a prostě jedním slovem – super film :p :scratch:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-) 
:whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)  :lol:  :flower:  :love: 
:-?  :o  :p