Z historie Pentagramu

Nostalgické návraty do úplných začátků Pentagramu a spolku HSS.

Přestože zrod Pentagramu byl ustálen na datum 16.10.2006, tenhle drobeček se začal klubat už o pár týdnů (možná i měsíců?) dřív.

Tenkrát se v diskusi na HSS řešily překlepy a různé vtipné hlášky z knih o Harrym Potterovi. Lady S, tehdejší členka spolku, při té příležitosti prozradila, že se svou kamarádkou vydávaly specializovaný časopis zaměřený na tohle téma. Následovala nadšená diskuse a zakrátko se konala první schůze budoucího časopisu. Jelikož jsem tam nebyla, bohužel nemohu poreferovat, výsledkem ale bylo, že si budoucí redaktorky porozdělovaly rubriky a ty nezadané byly vhozeny do pléna. (Tak jsem tehdá přišla k Moodyho čarodějnému oku i já.)

Na tomto místě by možná bylo vhodné ve zkratce vzpomenout na původní sestavu týmu:

=> Šéfredaktorského postu se po právu ujala Lady S.

=> Administrativní záležitosti, jakožto i celou technickou stránku měl (má a bude mít) pod palcem D.J.

=> O Astronomický koutek se dělily yohannka, Darkness deStination a Corny.

=> Drabble soutěž byla výlučně yohannčinou parketou. (Teda né, že by si ty drabbly psala všechny sama…)

=> Interviews a (nyní již zrušená rubrika) Kouzelné zrcadlo spadaly pod kompetence šéfredaktorky, Lady S.

=> Jamesovi nasadila zlaté parohy Janek.

=> Kouzelné formule si přivlastnila Darkness deStination.

=> Do Lexiconu (tehdy pouze s podrubrikami Obecně, Harry Potter a Pán Prstenů) porůznu přispívali jak Lien Sirael, tak D.J.

=> Moodyho čarodějné oko jsem už v té době zneužívala k nekalým činům já, Beatrix.

=> A třešnička nakonec: Poradnu pánů Snapea a Malfoye, která si dodnes udržela privilegovaný post nejčtenější rubriky, spravovala opět Lady S.

Původně se Pentagram honosil devíti samostatnými rubrikami a spoustou nadšeného redaktorstva. Časem ale, bohužel, jak už to bývá, motivace opadla. Z hrdého čtrnáctideníku se stal pořád ještě statečný měsíčník, a nakonec docela smutný občasník.

Časopis stál na několika rubrikách, zbylé ležely ladem i několik měsíců. Naštěstí se společenstvo usneslo, že by přece jen byla škoda nechat tenhle počin úplně vyšumět a nebojácné žurnalistky se jaly vytáhnout do bitvy. Teda spíš na diplomatické pole. – Od té doby, ač měla každá svou vlastní rubriku (tudíž dost své vlastní práce a starostí), začaly fušovat do řemesla ostatním. Tím se skomírající řady článků rozšířily do té míry, že bylo opět co číst. Začalo být tak nějak veseleji a optimističtěji.

Naneštěstí stejné nadšení nesdílela Lady S, která měla v té době jiné starosti. A tak, ač se Pentagram zdárně vzbráborával, chybělo jakés takés vedení. Proto se nezřídka stávalo, že v jeden den vyšly dva, tři články a pak dva týdny nic. (Ano, z pohledu normálního člověka v tom není žádný problém, to chápu…ne, nechápu! Dyť je to hrůza! Žádnej systém!) – A vůbec, zkrátím to. – V dubnu 2008 jsem (jako příšerná aktivka) převzala štafetu šéfredaktorství já (pořád Beatrix). Za vydatné technické pomoci D.J. jsem pochopila základní požadavky systému a vyrazila do bitvy Několika císařů s požadavky svými. Ne vždy nenáročnými.

Našlo se ale pár kolegyň, které byly ochotny trpět pod mou hrůzovládou a nechat se týden co týden, nebo měsíc co měsíc (podle toho jak často vydávaly články) bombardovat vtíravými e-maily, jestli teda ten článek vyjde, nebo ne.

Abych vás krátce zasvětila – byl vytvořen harmonogram, podle kterého články vycházejí (pokud možno) v pravidelných intervalech. Tyto články by měly být vloženy – nejpozději – den předem, aby si čtenář brzy ráno mohl přečíst čerstvé informace ještě dřív, než v pekárně dostanou rohlíky.

Do Pentagramu tímto, nebo i jen občasným, způsobem začala přispívat řada nových (drby nezkažených) redaktorek/dopisovatelek. Mezi nimi zmíním například Eillen, Golux, Manori a Wenai. (Spoustu dalších dobrých duší naleznete přímo v Pentagramu, podepsané u článků jako autory.) Aktivněji se začala projevovat i mužská populace – známé trio Malfoy-Snape-Dark Lord, si velmi často neodpustí jedovaté poznámky a komentáře o velikosti své chlouby, či inteligenci některé z dam, kterými oblažují naše blahořečené čtenáře.

Největší zásluhy ale mají dvě dámy, bez kterých by zřejmě nic nebylo tak, jak to právě teď je. Pravá a levá ruka – ne, ďábla ne, moje. (Bez jakýchkoliv perverzních dvojsmyslů!) Takže: stálice Pentagramového nebe, trpělivé workoholičky a spolehlivé kolegyně: yohannka a Darkness deStination. To ony stály v první řadě, když začala kooperace mezi jednotlivými rubrikami a právě jejich články vycházejí s wolframovou pravidelností.

Co říci k současným rubrikám… Je jich víc. Skrouhlo se Kouzelné zrcadlo, ale do Lexiconu přibyl Bestiář a Herbář. Také máme Mudlovské hvězdy a Moderní čarodějku (nejen pro moderní čarodějky). Bilance vesměs pozitivní. Uvidíme jak to půjde dál.

Toliko tedy dvouletá historie Pentagramu. Denního serióóózního plátku o fantasmagoriích.

Beatrix Stein (19.3.2009)

Příspěvek byl publikován v rubrice Novinky se štítky , a jeho autorem je Styx. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

3 komentáře u „Z historie Pentagramu

  1. to je tak dááávno, že to ani já nepamatuju :D

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-) 
:whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)  :lol:  :flower:  :love: 
:-?  :o  :p