Retro: Shrnutí Harryho Pottera – Fénixův řád


Harry Potter a Fénixův řád

Pátý díl se jmenuje Harry Potter a Fénixův řád, a jestli byl doteď Potěr protivný a nesnesitelný, tak v tomhle díle je přímo na zabití, protože na něj leze puberta a má střídavě záchvaty vzteku a sebelítosti, a to až do konce knihy. Zvykl si na postavení prominenta a má vztek, že se mu Brumbál nesvěřuje se všemi svými plány a pak se mu taky začínají drát hormony na mozek a chce si začít s jednou šikmookou spolužačkou, jenomže je nemehlo a tváří se pořád jako puchejř, koktá, chlístá si dýňový džus po bradě a vůbec se chová jako idiot. No žádné překvapení. Na škole je samozřejmě nový učitel obrany proti černé magii – letos dostane tohle prokleté učitelské místo úřednice z ministerstva Dolores Umbridgeová, která žádná kouzla nepraktikuje, ale nutí žáky, aby si místo toho četli návody a směrnice (jako by si z ní někteří školitelé vzali příklad, že). Navíc má jednu nepopiratelnou přednost, a to tu, že nenávidí děti, a na Potěra je obzvlášť vysazená. A jelikož se Potěr nedokáže ovládat a pořád melduje, že se Voldemort vrátil, neustále od ní dostává školní trest spočívající v tom, že píše brkem na pergamen „Nemám vykládat lži“, ale propisuje se mu to na hřbet ruky, až mu teče krev a má tam jizvy. A patří mu to. A když má konečně možnost něco udělat – tedy Ubridgeovou udat, jak by udělal každý správný Smrtijed, který přece nežaluje, ale jen brání svá práva – tak couvne a neudělá to pod průhlednou záminkou, že by si připadal jako udavač, ale ve skutečnosti je jenom srab.

Kouzelníci, kteří jsou spolčení s Brumbálem, vytvoří na obranu proti Voldemortovi zločinné spolčení zvané Fénixův řád. Ten má sídlo v Londýně, v domě, který patří starodávné čistokrevné čarodějnické rodině Blacků, z jejíchž řad pochází někteří významní Smrtijedi, Luciusova manželka Narcissa a taky Potěrův kmotříček Sirius Black, který se odrodil a dal se na stranu dobra. V celém domě jsou dvě překrásné postavy: portrét staré matky Blackové, která se vždycky probudí, když v domě někdo dělá rámus (v kouzelnickém světě se obrazy a fotky hýbou), a řve na celé kolo, proklíná Siriuse a nadává mu do odrodilců a krvezrádců, což dělá do té doby, než přes její portrét zase zatáhnou těžké závěsy (pro matky s dětmi – skvělý prototyp budoucí tchyně). Další postavou je domácí skřítek Krátura, který strašně nenávidí Siriuse, ale musí ho poslouchat. Je cele oddaný rodině Blacků a když na něj promluví třeba Hermiona, kouká do stropu a brumlá si pro sebe: „Mudlovská šmejdka mluví na Kráturu, Krátura bude dělat, že neslyší…“ je fakt legrační. Členem Fénixova řádu je překvapivě i Severus Snape, protože je to zřejmě dvojitý agent a ani v šestém díle není úplně jasné, na jakou stranu patří.

Potěr vůbec nebere v úvahu, že je ještě zelenáč se skořápkou na prdeli a pořád chce vědět, co Fénixův řád dělá a hrozně ho míchá, že ho nechtějí vzít mezi sebe, přestože neumí proměnit ani myš v konvici na čaj. Pak se v něm probudí undergroundové myšlenky a založí na škole navzdory Umbridgeové, která jménem Ministerstva kouzel zakazuje všechno možné, ilegální kroužek obrany proti černé magii, který nazve Brumbálova armáda, protože kdyby to prasklo, Brumbál už to nějak ustojí, že. Tam se snaží naučit své spolužáky všechna kouzla, která kdy používal proti Voldemortovi. Na to, co umí, by mu stačilo tak půl hodiny, ale kroužek překvapivě funguje asi půl roku, asi proto, že jsou všichni stejní tupci jako on. Kromě toho chodí Potěr tenhle rok k Severusovi na hodiny nitrobrany, protože ho pořád bolí hlava, hlavně ta jeho slavná jizva. Je to prostě bábovka, jak jsme si už řekli, ale taky je psychicky propojený s Voldemortem a vidí, co Voldemort dělá a jestli se raduje nebo se zlobí. Co bychom za takové pocity někteří dali, že, ale Potěr je idiot a místo, aby toho využil, tak ho to obtěžuje. Takže Brumbál rozhodne, že se Potěr bude cvičit v nitrobraně, aby nakonec Voldemort neovládl jeho (že by měl přece jen nějaké tušení, že je Potěr sračka?) Jenže Severus je v nitrobraně moc, moc dobrý – jako ostatně ve všem – a Potěr se absolutně nechytá a Severus se mu promenáduje v hlavě jako na korze. Pochopitelně to dá Potěrovi sežrat a ten nenávidí Severuse ještě víc, protože ví, že má pravdu. Pak jednou zůstane Potěr v kabinetu sám a zbaběle vytáhne z myslánky, což je takový lavór, kde se shromažďují vzpomínky, Severusovu vzpomínku na to, jako ho jeho otec se svojí partičkou kdysi šikanovali, což Severuse pochopitelně rozpálí doběla a Potěr může být rád, že ho nezabije, ale jenom vyhodí z kabinetu.

Voldemort pomůže z Azkabanu svým věrným Smrtijedům, hlavně kouzelné a velice sexy Bellatrix Lestrangeové, rozené Blackové. Nicméně hlavní zápletka dílu spočívá v tom, že se Voldemort snaží proniknout na Ministerstvo kouzel a zmocnit se věštby, která se týká jeho a Potěra a Voldemort je přesvědčen, že obsahuje návod, jak se spratka konečně definitivně zbavit. Jenže problém je v tom, že se věštby nemůže dotknout nikdo jiný než Potěr sám. Ale Voldy si naštěstí konečně uvědomí, že může Potěrovi do hlavy, a chce toho pochopitelně využít a na ministerstvo ho vylákat. A protože je Potěr blb a neučil se nitrobranu, tak se to Voldíkovi podaří. Promítne mu totiž do hlavy představu, jak se zmocnil Siriuse a mučí ho na Ministerstvu. Potěr tam se svými kamarádíčky z Brumbálovy armády vnikne, jak jinak než nezákonně, a podaří se jim proniknout do komnaty, kde jsou věštby ukryté ve skleněných koulích. Tady dojde k velkému souboji Smrtijedů v čele s Luciusem a členů Fénixova řádu, při kterém zahyne Sirius (resp. propadne se za nějaký závěs a zmizí). Věštba se pochopitelně při tom zápasu rozbije, takže nakonec neví nikdo nic, jenom Brumbál, který tu věštbu slyšel kdysi v hospodě od profesorky jasnovidectví Trelawneyové, která je blázen a zcela nepokrytě chlastá (laciné cherry). A pak taky – jaké překvapení – Severus, který tehdy poslouchal za dveřmi, což není sice zrovna košer, ale zato je to velice praktické. Ve finále se Potěr opět utká s Voldemortem, má dokonce šanci zabít Bellatrix, ale protože je bábovka, tak to nedokáže, protože ve skutečnosti nechce nikomu ublížit, moula jeden. Samozřejmě by byl už stokrát bradou vzhůru, kdyby se neobjevil Brumbál a opět spratka nezachránil. Bellatrix uprchne, ale Luciuse bohužel chytí a posadí do Azkabanu, zatímco Potěr je opět oslavován jako ten, kdo měl pravdu.

Sepsala golux v roce 2008.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-) 
:whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)  :lol:  :flower:  :love: 
:-?  :o  :p