Máta (Mentha, Lamiaceae)

Další bylinka – informace o mátě, mj. také jak připravit mátový julep…


200807031330_mataLidový název: balšán, koření větrové, kučeračka, nána

Planetární vládce: Venuše

Živel: vzduch

Rodové jméno „Mentha“ je odvozeno z lat. slova „mente“ (myšlení).
V řecké mytologii byla Mentha nymfa, kterou miloval Hádes (řím. Pluto); jelikož mu však na jeho zálety přišla manželka, proměnil nymfu ve voňavou bylinu. V bibli je zmínka o tom, že farizejové vybírali desátky v mátě, kopru a kmínu. Židé ji kladli na podlahy synagog a tento zvyk přejali křesťané v italských kostelích, nazývajíc přitom mátu Erba Santa Maria. Baucis a Filemon – podle Ovidia – vycídili stůl mátou, než pozvali hosty k jídlu. Římané mátou ochucovali vína a omáčky. Ženám pijícím víno však hrozila smrt, a proto ty, které tajně popíjely, žvýkaly mátu s medem, aby vyčistily svůj dech. Zvykem Arabů bylo nosit snítku máty, protože věřili, že je chrání před nemocemi přenášenými hmyzem. Japonci nosili kuličky z mátových listů pro posilující vůni.

Do Severní Ameriky přivezli mátu puritáni. Později se z ní připravoval nápoj – „mátový julep“, původně jihoamerický nápoj, jehož hlavní součástí je bourbon. V polovině 19. století měl takovou oblibu, že odpůrci alkoholu požadovali zničení všech rostlin máty. Podle lidových pověr zajistí máta pověšená v domě bezpečí jeho obyvatel.

V magii se mátou světí obřadní prostory a magické nástroje.

Máty jsou velmi proměnlivé a snadno se kříží, takže stanovit přesný počet druhů je velmi obtížné. Máta se pěstuje na slunečném místě nebo v polostínu ve výživné vlhké propustné půdě. Dá se bez problému pěstovat i v místnosti (ne společně s petrželí). Listy se otrhávají před rozkvětem. Suší se, mrazí nebo vylouhují v oleji či octě. Mohou se též kandovat jako cukroví.

V kuchyni má máta široké využití – do čajů, omáček, na sirupy nebo s čokoládou na sladké dezerty.

Kapky mátové silice se inhalují při nachlazení. Teplý nálev se pije při zažívacích potížích, nachlazení a chřipce, studený pak proti nadýmání. Olej, ve kterém se macerovaly listy máty, se používá při migrénách, obličejové neuralgii, při bolestech svalů a revmatických bolestech. Nálev z máty peprné je vhodný proti nespavosti a k uklidnění, je vhodný jako kloktadlo, proti aftám a bolestem zubů. Může se použít i jako poslední spláchnutí vlasů a k povzbuzení menstruace a posílení děložních stahů (proto ji nesmí užívat těhotné ženy – riziko potratu). Neměly by ji používat také osoby trpící chorobami ledvin.

Mátový julep

1 dcl brandy

1 lžíce sodové vody

½ lžičky moučkového cukru

4 snítky máty

Drcený led

Dejte do poháru mátu a cukr a obojí rozdrťte. Potřete směsí vnitřek sklenice a zbytky máty odstraňte. Přidejte sodu a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Nasypte rozdrcený led a nalijte brandy. Ozdobte snítkou máty.
Golux, Manori P.

Literatura: Lavenderová, S.- Franklinová, A.: Magické rostliny aneb Byliny od A do Z. Praha 1996
Bremnessová, Lesley: Bylinář. Praha 1994

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-) 
:whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)  :lol:  :flower:  :love: 
:-?  :o  :p