Nikolaj Coster-Waldau

Nikolaj Coster-Waldau – dánský herec (a zdejší Remus Lupin :D )

djQKwXX  eY49PFY

Narodil se 27. července roku 1970 ve městě Rudkøbing v Dánsku do rodiny Fritzera Waldaua (muže německého původu, zemřel v roce 1998) a knihovnice Hanne Søborg Coster. Vyrostl v Tybjergu. Má dvě starší sestry, Rikke a Dorte a vychovávala ho hlavně jeho matka. V roce 1993 dokončil Státní divadelní školu v Kodani, kde prokázal svůj herecký talent. Jeho debutem na prknech jeviště se stala role Laertese ve zpracování známé hry Hamlet.

V rodném Dánsku se proslavil známým filmem NIGHTWATCH z roku 1994. Následovaly méně či více známé snímky jako např. REMBRANDT z roku 2003, vesměs ale v evropské produkci. Po mnoha menších rolích se rozhodl zkusit své štěstí v Americe. V roce 2001 odstartoval svou kariéru rolí Gordona ve filmu Ridleyho Scotta ČERNÝ JESTŘÁB SESTŘELEN, který byl mnohokrát oceněn. V dalším známém snímku Michaela Apteda ENIGMA si zahrál po boku vynikající Kate Winslet.

tumblr-kmh-ws-qeoywuo-hot-741966077  04s52-costerwaldau-265
Nikolajův šarm a obrovský herecký rozsah mu zajistily účast na nejrůznějších žánrových snímcích. O spolupráci ho začali žádat i režiséři, se kterými již dříve natáčel. Například Scott ho v roce 2005 obsadil do nového epického filmu KRÁLOVSTVÉ NEBESKÉ. Dalším režisérem, který Nikolaje obsadil víckrát byl Richard Loncraine. Poprvé spolu natáčeli roku 2004 a to romantický snímek WIMBLEDON s Paulem Bettanym. Druhým filmem byl FIREWALL z roku 2006, thriller, kde se opět setkal s Paulem Bettanym a také Harrisonem Fordem.
Známým se stal jako představitel Johna Amsterodama v seriálu NEW AMSTERDAM. Hraje zde nesmrtelného detektiva, který své smrtelnosti dosáhne jedině nalezením pravé lásky. V roce 2011 exceloval v drsném severském thrilleru LOVCI HLAV, kde bravurně zvládl zápornou roli vysloužilého žoldáka. Největší slávu mu zatím přinesla role velitele královské gardy a králokata Jaimeho Lannistera ve fantasy seriálu HRA O TRŮNY.

nikolaj-bcoster-waldau-bin-bapril-besquire-195957119  sir-jaime-lannister-wears-suits--large-msg-130130554179

Mezi jeho poslední filmy patří akční sci-fi NEVĚDOMÍ, kde si zahrál po boku Toma Cruise a hororový thriller s mrazivou atmosférou MAMA. V současné době natáčí komedii JEDNA ZA VŠECHNY s Cameron Diaz, která půjde do kin v květnu a dobrodružnou fantasy GODS OF EGYPT.
Kromě samotného hraní má také na kontě napsání, produkci i režii filmů v jeho rodném Dánsku. Zároveň je výkonným prezidentem v Hemmingsen Entertainment Corporation. Třikrát byl za své herecké výkony navržen na nejrůznější ocenění, zatím vždy zůstalo pouze u nominace.

jZDfRcx  c331273333e9ad1cf88c3d6b0b61dd2b (1)

Dnes žije na severu Kodaně v Dánsku se svoji ženou, herečkou, bývalou modelkou a Miss Grónsko Nukakou Motzfeldt a dvěma dcerami, Saffinou a Filippou. Jeho tchánem je Josef Motzfeldt, člen grónského parlamentu a vedoucí strany Inuit Community. Je přítelem známého dánského malíře Thomase Klugeho.

Obrázky z filmů: (klikněte na obrázek pro jeho zvětšení, obzvlášť doporučuji ten úplně dole :D )

Černý Jestřáb sestřelen

tumblr_m12cfkdsig1qi2ep4o1_500

Lovci hlav

headhunters_film1  TT3f67a6_04

Mama

mama_nikolaj

New Amsterdam

ce0fa94bb1e498e4cd075326d40ef390

Firewall

04 (1)

Jedna za všechny

cameron-diaz-nikolaj-coster-waldau-lock-lips-on-set-12  Nikolaj+Coster+Waldau+Other+Woman+Films+NYC+-CcWZdecZhEl

Hra o trůny

Jaime-Lannister-jaime-lannister-34361255-356-500  Jaime-Lannister-jaime-lannister-34001464-802-1210

Wimbledon

tumblr_mdxk3rgbsX1qh4fopo4_1280  a134

Filmografie:

2015 – Gods of Egypt

2014 – Other woman

2013 – A Thousand Times Good Night, Mama, Nevědomí

2011 – Black horn, Hra o trůny (tv seriál), Lovci hlav

2010 – Mellem linierne

2009 – Blekingegade (tv seriál), Ved verdens ende, Virtuality (tv film)

2008 – Himmerland, New Amsterdam (tv seriál), Vzpoura v Kautokeinu

2007 – Pekař, Unge ar: Erik Nietzsche sagaen, Úžasná a milovaná

2006 – Filthy Gorgeous (tv film), Firewall, Supervoksen

2005 – Království nebeské, Popravčí

2004 – Gode stromer, Modesty: Dobrodružství Modest Blaise, Wimbledon

2003 –  Manden bag doren, Ukrást Rembranta

2002 – 24 hodin života jedné ženy

2001 – Černý jestřáb sestřelen, Enigma

2000 – Pa fremmed mark, Sbal prachy a vypadni 2 (tv seriál)

1999 – Antenneforeningen, Misery Harbour

1998 – Nattens engel, Vildspor

1997 – Bent, Hemmeligheder, Jacobs liste (tv film)

1995 – Lyse tider (tv film), Who si Hitler? (tv film)

1994 – Nattevagten

1993 – Slaget pa tasken (tv film)

 

(zdroj: Wikipedie, csfd.cz, google)

Příspěvek byl publikován v rubrice Filmový týdeník se štítky a jeho autorem je Styx. Můžete si jeho odkaz uložit mezi své oblíbené záložky nebo ho sdílet s přáteli.

7 komentářů u „Nikolaj Coster-Waldau

  1. Krásný, krásný! :love: :love:

    Nikolaje mám jako herce hrozně ráda. Ještě před pár lety nebyl u nás moc známý, i když některé filmy, ve kterých hrál, běžely i u nás v kinech (to jsme ho ale tehdy ještě neznaly, že :D) Proslavila ho až skvělá série Hra o trůny. Je to opravdu všestranný a talentovaný herec. Dokáže zahrát jak hajzlíky, padouchy, které mu i přes jeho výraz sympaťáka dokonale věříte a dokonce mu fandíte:), tak v romantických komediích, kde byste ho zase přímo „sežrali“, nebo akčních či vojenských filmech, kde se zbraní v ruce vypadá úplně k pomuchlání :D. Ale úplně nejvíc se mi líbí v historických kostýmech a s mečem v ruce. A má opravdu nádherný, neodolatelný úsměv a je to asi jediný chlap, kterému sluší i vousy, které jinak nemusím.

    (hm, trošku neobjektivní komentář :D )

  2. No to je člááneček, moc pěkně udělané… :good: lach, uniforma vládne LoSem:D to a meče:D A jinak sekne mu to na všech fotkách, až jsem si oddychla, že jsem nakonec nedala do kalendáře hned ten první obrázek (z profilu:D)

  3. Man, díky. :)
    Snažila jsem se vybírat ještě trochu neokoukané fotky a ta z toho profilu je opravdu úžasná. :love: Ale hlídala jsem si, abych sem nedala fotku z tvého kalendáře, ještěže jsi udělala ten náhledeček. ;)
    (ale stejně nevím, která to je, takže se na ni moc těším ;) )

  4. No to doufám, žes na ni nenarazila…ona na mě vypadla vlastně náhodou na jediném místě :D tahle profilovka vyjíždí docela často, navíc nebylo rozlišení dost velké, aniž by tam nebyl text… :scratch:

  5. Ne, ještě jsem ji nikde neviděila. O to víc se těším. :-) Nezaručuji ale, že do března na ni někde narazím, procházím jeho fotky docela často. :whistle:
    Já jsem ten text v té profilovce nechala schválně, protože Nikolaj je! A new sex symbol. :yes: :love:

  6. No tak tady text být může, navíc je hodně v obrázku, to se blbě dává pryč…ale na kalendru by to být nemohlo…heh, tak žádné procházení! koukat jen do galerky. Tak:D

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

:bye:  :good:  :negative:  :scratch:  :wacko:  :yahoo:  B-)  :heart:  :rose:  :-) 
:whistle:  :yes:  :cry:  :mail:  :-(  :unsure:  ;-)  :lol:  :flower:  :love: 
:-?  :o  :p